coeur de boeuf tomaat

Aardige groenten?

– Groenten vers uit de aarde en aardig dicht bij de consument: ze komen ze zelf oogsten of plukken. Consumenten worden actief betrokken bij het verhaal van groenten telen

– Onze manier van telen is aardig voor bodem en natuur

– Dit geeft een aardige opbrengst in een aardig ogende biodiverse groententuin

– De boer verdient hiermee een waardig loon door een sterke verbinding met de groep oogsters die een faire prijs betalen

– De groenten hebben een aardige portie voedingselementen, door het bodemleven van de aarde naar de plant gebracht

Ecologische teelt

Bij Aardige Groenten kweken we groenten, kruiden en kleinfruit op een ecologische manier. We zijn biologisch gecertificeerd, maar gaan nog een stapje verder. We bouwen volop aan een rijk bodemleven door de bodem niet te bewerken en volop te voeden met organisch materiaal. Onze groentenvelden worden doorkruist door rijen kleinfruit en fruitbomen. Groenten en wilde bloemen kunnen in bloei komen en trekken nuttige insecten aan. We doen al ons werk op mensenmaat en niet op machinemaat. Het rijke bodemleven voedt de planten, en dat vertaalt zich in groenten, kruiden en kleinfruit met een hoge voedingswaarde.

Klimaatbestendig

Bij aardige groenten proberen we te telen met zo weinig mogelijk CO2-uitstoot, en zoveel mogelijk CO2 opslag. Door de directe link tussen de boer en de consumenten, die vaak vlakbij wonen, zijn de voedselkilometers zeer laag. We werken ook zonder tractor of machines, waardoor we bijna geen fossiele brandstoffen gebruiken. Door de bodem niet te bewerken en ze te bedekken met organisch materiaal, blijft de koolstof die planten opslaan in de bodem, zoveel mogelijk op zijn plaats en werken we mee aan het afremmen van klimaatopwarming. Deze manier van werken maakt ons systeem ook robuuster tegen langdurige droogtes, hittegolven en hevige regen.

CSA

Aardige Groenten is een Community Supported Agriculture (CSA) boerderij: landbouw gedragen door een gemeenschap. We telen groenten voor een groep mensen die zich voor een jaar engageert om deel te nemen aan het systeem. Zo weten we als boer hoeveel we moeten produceren, en krijgen we een eerlijk loon voor ons werk. In ruil krijgen de deelnemers een jaar lang ecologisch geteelde verse groenten, kruiden en kleinfruit. Ze delen in de risico’s en meeropbrengsten die gepaard gaan met landbouw en zorgen zo voor bestaanszekerheid van een duurzaam landbouwproject. De deelnemers worden actief betrokken bij de werking van het bedrijf. Meer info op de website van CSA-netwerk Vlaanderen. Daar vind je ook welke CSA-boerderijen bij jou in de buurt zijn.

Een aangename plek

Bloemen, geurende kruiden, zoemende insecten: de oogstvelden zijn een aangename plek om de vertoeven. Deelnemers genieten van de kleuren, geuren en de natuur. Ze komen tot rust terwijl ze hun portie verse vitamientjes plukken. Af en toe kunnen deelnemers komen helpen, of organiseren we een feestje. Als zorgboerderij bieden we ook een plek voor mensen met een beperking om in een aangenaam kader mee te helpen aan een zinvol project. Ook een aantal scholen komen graag langs om een handje te helpen en de werking van een groentenboerderij te beleven.